Pojedynek Państw to konkurs na stanowisko najciekawiej prezentujące państwo wybrane przez klasę. Do konkursu zgłosiła się klasa 5a przedstawiając Japonię, 5b Grecję, 7a Francję i 7b Włochy. Stanowiska wystawione na korytarzach szkoły przybliżały nam geografię, historię, kuchnię, sztukę i kulturę różnych krajów. Rywalizacja o głosy uczniów szkoły była zaciekła.
Grecja klasy 5b.
Niebiesko białe flagi, zdjęcia skrzących się w słońcu wysp otoczonych przez turkusowy błękit wody. Na stanowisku pamiątki z podróży po tym pięknym kraju, fotoksiążki a na nich uśmiechnięte twarze, książki historyczne i geograficzne. Są też modele kolumn greckich, Partenonu, statku wykonane z klocków lego. Na stanowisku uczniowie w wieńcach laurowych częstowali grecką sałatką, szaszłykami i oliwkami. Można było wziąć też udział w konkursie z nagrodami.
Japonia klasy 5a.
Uczennice w kimonie i szkolnym mundurku japońskim. W tle kwitły wiśnie. Podziwiamy sztukę formowania drzewek Bonsai i zestaw do parzenia herbaty. Uczniowie przeglądają mangi - japońskie komiksy znane na całym świecie. Kuszą nas też japońskie potrawy. Sushi brane pałeczkami i maczane w oryginalnym japońskim sosie sojowym smakuje wyśmienicie. Jest sałatka z makaronu ryżowego, kurczaka lekko ostrego z papryką, cebulą i selerem a do tego szeroki wybór sosów. Kosztujemy tez japońskie desery i przekąski takie jak dango czyli kuleczki ryżowe i japońskie paluszki oblane czekoladą.
Włochy klasy 7b.
Z dwóch stron stanowiska duże flagi państwa a nad nim rozwieszony napis Buon Appetito. Na odwiedzenie stanowiska przyciągnałą kolorowa ulotka. Każda potrawa była dokładnie opisana. Biscotti al limone to ,jak wyjaśnia nam opis, okrągłe ciasteczka cytrynowe. Dzięki dodanej skórce i sokowi z cytryny maja idealnie intensywny, cytrynowy smak. Są też frigilotti czyli wielkanocne ciasteczka i ciasteczka pasticciotti z ricottą i kremem cytrynowym z pół kruchego ciasta. Mega pyszne i wciągające, jak informuje nas opis. Gdyby tego było mało to czeka na nas przepyszne czekoladowo migdałowe ciasto z Capri i ciepła pizza.
Francja klasy 7a.
Z gustownego słoja wyciągamy wylosowaną ciekawostkę o Francji. Elegancko ozdobione liśćmi mięty i czerwonymi porzeczkami potrawy do skosztowania przyćmiewały samą wieże Eiffla. Są tarty z budyniem i jabłkami, zwijane ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, croissanty z czekoladą i bagietki. Uczniowie zachęcają do skosztowania naleśników. Mamy do wyboru sosy czekoladowy, cytrynowy, pomarańczowy.
Zwycięzcy konkursu:
Kategoria - najciekawiej zaprezentowany kraj Grecja - uczniowie klasy V B w składzie: Krzysztof Król, Krzysztof Władyka, Lena Słysz, Rafał Staroński, Maria Magoń, Jan Mierzwiński;
Kategoria - najwięcej zdobytych głosów uczniów szkoły kraj Francja - uczniowie klasy VII a w składzie: Nitkiewicz Maja, Kucha Karolina, Fus Liliana, Karp Marzena, Biały Lena, Machniak Emilia.
Gratulacje!
Gorące podziękowania dla wszystkich którzy uczestniczyli w tym projekcie. Dziękuję uczniom. Wasze stanowiska, na ten jeden dzień przeniosły nas magicznie do innych krajów. Dzięki Wam odbyliśmy podróż kuszeni światłem, kolorem, muzyką i smakiem. Dziękuję rodzicom i rodzinom za ogrom wykonanej wspólnie z dziećmi pracy.
Damian Bembenik
dodano: 2022-11-29