Świetlica szkolna realizuje program o zdrowym stylu życia. Wychowawcy prowadzą gimnastykę poranną, rozmawiają z dziećmi o właściwej postawie ciała, sporcie, poprawnym odżywianiu. Dzieci próbują nowych potraw.
Tym razem przyszła pora na samodzielnie wykonane jogurty owocowe. Naturalne jogurty dzieci mieszały z zmiksowanymi owocami, które wcześniej przygotowały panie kucharki. W mgnieniu oka powstawały dania o smaku truskawkowym, mango lub mango-truskawka. Uczniowie ze smakiem zajadali swoje wyroby. Przekonali się w ten sposób, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne i można wykonać je samodzielnie. Dzieci dowiedziały się o właściwościach odżywczych wykonanego przez siebie jedzenia - jogurt naturalny to przede wszystkim duża zawartość wapnia, który ma nieoceniony wpływ na kości. Dlatego tak ważny jest w diecie każdego ucznia. My już o tym pamiętamy. Smacznego!
Weronika Krupa, Patrycja Drabicka